En un emocionant viatge cap al futur de la tecnologia i la innovació, estudiants de la Fundació Educativa Cor de Maria de Valls han submergit les seves ments curioses en el Projecte CanSat. Aquest projecte, recolzat per l’Agència Espacial Europea, desafia joves de tota Europa a dissenyar, construir i llançar un mini satèl·lit de la grandària d’una llauna de refresc. En aquesta aventura educativa, tres equips de l’escola, tots sota el nom d’Ares III, estan competint en aquesta emocionant carrera espacial. 

Els equips Ares III estan immersos en el desafiament de desenvolupar tots els subsistemes essencials que es troben en un satèl·lit, des d’energia fins a comunicacions i sensors. Al llarg d’aquest procés, lliuraran tres informes detallats sobre el seu progrés i disseny. La culminació d’aquest esforç serà el llançament dels seus “CanSats” mitjançant un coet el dia 20 d’abril a l’aeroport de Lleida, on duran a terme una missió científica o demostració tecnològica que conclourà amb un aterratge segur. Posteriorment, les dades recopilades seran analitzades i presentades, representant el fruit del seu treball i la seva dedicació. 

El viatge de descobriment no es limita a l’espai exterior, ja que gràcies al patrocini de l’empresa DOW, els estudiants han tingut l’oportunitat única de visitar DFactory Barcelona. Aquest centre d’innovació 4.0, impulsat pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona, té com a objectiu convertir Barcelona en l’epicentre de la innovació en el sud d’Europa. 

Durant aquesta visita, els alumnes van ser guiats per experts de “I AM 3D HUB” i SíOCast, que els van introduir en les tecnologies d’impressió 3D i injecció de plàstic, respectivament. Des de la selecció de materials fins a la fabricació d’objectes, els estudiants van presenciar de primera mà les últimes innovacions en fabricació i tecnologia. 

“I AM 3D HUB” els va mostrar diferents tècniques i materials d’impressió 3D, brindant-los assessorament sobre els materials més adequats per imprimir les carcasses dels seus satèl·lits. A més, també es van oferir a ajudar-los en la impressió una vegada tinguin els dissenys finals. 

D’altra banda, SíOCast els va proporcionar una visió detallada del procés de creació d’objectes a partir de la injecció de plàstic. Els estudiants van poder entendre com funciona aquest sistema i com es pot aplicar en diferents indústries. 

La participació en el Projecte CanSat i la visita a DFactory Barcelona han estat experiències transformadores per als estudiants del Cor de Maria de Valls. Aquestes oportunitats no sols els han permès explorar el vast univers de la ciència i la tecnologia, sinó que també els han inspirat a somiar en gran i a desafiar els límits del possible. 

Agraïm sincerament a Dow i a DFactory Barcelona per obrir les portes de la innovació i l’aprenentatge al nostre alumnat, i esperem amb entusiasme els “CanSats” finals que resultaran de la participació d’aquests equips i descobrir quines missions duran a terme aquests mini satèl·lits i com aplicaran els coneixements adquirits durant aquest emocionant viatge educatiu. Aquesta experiència ha estat un recordatori que el coneixement i la inspiració estan a l’abast d’aquells que estan disposats a explorar i aprendre.