Els alumnes de 1r d’ESO han dissenyat i construït un niu per a mifes (òlibes) amb l’equip d’Escola Verda. L’objectiu del projecte és intentar aconseguir que l’òliba (Tyto alba) criï a l’espai de la reserva natural de l’Alfacada al Delta de l’Ebre.

La llacuna de l’Alfacada és un espai del qual disposa la Fundació Catalunya la Pedrera a la zona del Delta. Aquest espai forma un mosaic de biodiversitat molt especial i és un dels indrets més importants per a la nidificació d’ocells. Juntament amb la Tancada, s’inclou dins el Projecte LIFE  Delta Lagoon de recuperació ambiental.

L’Alfacada representa una important àrea ecològica al Delta, ja que acull una gran biodiversitat en una superfície relativament reduïda, i és un dels llocs on hi ha més presència nidificadora d’aus (martinet menut, cabusset, ànec collverd, xibec, camallarg, fumarell…). Aquesta abundància d’aus ve motivada per l’existència de diferents tipus d’hàbitat, per l’índex de salinitat existent i pel grau d’inundació: aiguamolls dolços, salabrosos, salins i hipersalins. És un hàbitat especialment favorable per al bitó, que utilitza regularment aquesta llacuna durant els passos migratoris.

Aquesta reserva natural ja compta amb nius per a ratpenats que han estat dissenyats i construïts a l’escola.

La idea d’instal·lar un niu per a òlibes es va posar en marxa a classe, i el resultat ha estat un treball cooperatiu entre l’escola i  l’associació  Picampall; ha resultat una experiència molt constructiva per als alumnes que, al mateix temps que han fet els treballs de construcció i instal·lació del niu, han pogut conèixer la reserva de l’Alfacada.

Aquesta tasca s’inclou dins del Projecte STEAMcat.

Per conèixer més coses d’aquest projecte:
http://www.cordemariavalls.cat/mifa/LLACUNA%20ALFACADA.html
http://www.cordemariavalls.cat/mifa/