El passat 8 de maig, l’escola Cor de Maria va participar activament a la XI Fira del Tastet de Ciència celebrada a Reus, una cita anual que reuneix escoles i instituts del Baix Camp i de la província de Tarragona per compartir projectes científics i tecnològics desenvolupats per l’alumnat.

En aquesta edició, el centre va presentar el projecte “Vestim la Terra”, elaborat per l’alumnat de 3r d’ESO, una proposta interdisciplinària que combina sostenibilitat, creativitat i tecnologia per reflexionar sobre l’impacte de la indústria tèxtil en el medi ambient. Mitjançant una rentadora intel·ligent creada amb Arduino i brodats digitals amb TurtleStitch, els alumnes han demostrat com el disseny i la programació poden convertir-se en eines per fomentar el consum responsable i l’economia circular.

A més, l’escola va exposar una mostra del treball realitzat a l’optativa de 2n d’ESO “Eines digitals”, on l’alumnat ha après a crear continguts interactius, com ara presentacions multimèdia, infografies, museus virtuals i mapes digitals narratius amb ArcGIS StoryMaps, una eina que permet explicar històries geolocalitzades de manera visual i atractiva.

Per la seva banda, l’alumnat de primària també va tenir protagonisme amb dos projectes destacats. Els i les alumnes de 5è van presentar “Seguretat viària”, una proposta per promoure una mobilitat escolar segura i conscient per a tots els escolars i familiars, dissenyant un prototip de pas de vianants i senyalització que reforci la seguretat.

Amb aquesta idea pretenem millorar l’entorn escolar i la seguretat intentant fer el mínim impacte a l’entorn, com ara obres al carrer, contaminació acústica pel soroll de les maquinàries de treball, ús de materials que desprenen olors fortes (nocives) per la salut dels infants i altres persones sensibles a aquests productes.

Mentre que els alumnes de 6è van exposar el projecte “Campament lunar”. En aquest projecte, els alumnes han dissenyat un campament lunar simulant les condicions reals que afrontaria la humanitat. Han experimentat les dificultats de viure sense atmosfera respirable, amb gravetat reduïda i exposició a radiació. També han analitzat els reptes logístics com el transport de materials i la generació d’energia i aigua. El projecte ha fomentat la creativitat i el pensament crític per superar aquestes barreres. Finalment, han entès que colonitzar la Lluna requereix grans avenços tecnològics i cooperació internacional.

Amb aquesta participació, l’escola referma el seu compromís amb una educació basada en la investigació, la creativitat i la responsabilitat social i ambiental, fomentant vocacions científiques des de totes les etapes educatives i apropant l’alumnat a reptes reals mitjançant metodologies actives i projectes interdisciplinaris.


