El Col·legi Cor de Maria celebra amb orgull que dos dels seus projectes STEAM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria, Arts i Matemàtiques) han estat seleccionats per participar en el prestigiós festival Science on Stage 2024, que va tenir lloc a Turku, Finlàndia, del 12 al 15 d’agost. Aquests projectes, “ECOPLATE: cap a un nou model energètic” i “Brodant un futur sostenible”, han estat reconeguts per la seva innovació i el seu compromís amb la sostenibilitat. 

ECOPLATE: cap a un nou model energètic 

El projecte “ECOPLATE”, desenvolupat pels alumnes de 3r d’ESO durant el curs 2022-2023 i presentat pel professor Carles Illarramendi, va ser seleccionat com un dels sis projectes que representen Espanya a Science on Stage. Aquest reconeixement es va aconseguir després que el projecte fos un dels guanyadors del prestigiós concurs internacional “Ciencia en Acción” 2022 i 2023, destacant així entre nombroses propostes innovadores de tot el país. 

El projecte aborda els grans reptes energètics del món actual. Davant del canvi climàtic, la contaminació atmosfèrica i ambiental, l’esgotament de les fonts d’energia fòssils i l’augment dels costos del gas i l’electricitat, l’alumnat va proposar un model energètic més sostenible, accessible i just

Aquest projecte es basa en el concepte d’Energy Harvesting, que consisteix a aprofitar l’energia que es genera però que habitualment es dissipa. Els estudiants van desenvolupar un sistema de recollida d’energia a partir de materials piezoelèctrics instal·lats en rajoles. Aquestes rajoles transformen les petjades dels usuaris de centres comercials o altres grans superfícies en energia elèctrica. Tot i que la quantitat d’energia generada encara és petita, aquesta podria ser suficient per alimentar sensors de projectes de Smart Cities, oferint una solució innovadora a la gestió de l’energia en entorns urbans. 

Brodant un futur sostenible 

L’altre projecte seleccionat, “Brodant un futur sostenible”, presentat per la professora Imma Abad, és el resultat d’una col·laboració entre estudiants de 4t d’ESO del Cor de Maria i alumnes de l’escola Lessing-Gymnasium Uelzen d’Alemanya. Desenvolupat a l’inici del curs 2023-2024, aquest projecte es va presentar en la categoria de Joint Project

En aquesta iniciativa, els estudiants van treballar conjuntament per dissenyar activitats d’aprenentatge en català, alemany i anglès, utilitzant jocs interactius creats amb H5P. A més, van promoure el reciclatge de roba a través del redisseny amb brodats fets amb Turtlestitch, un llenguatge de programació per blocs. Van cosir teixits reciclats amb imatges de fruites i animals, acompanyats de les paraules corresponents en diversos idiomes, integrant sostenibilitat i tecnologia en un projecte d’abast internacional. 

Science on Stage: un festival per a l’educació científica 

Science on Stage és un festival europeu destinat a l’intercanvi de metodologies i projectes innovadors en l’àmbit de l’ensenyament de la ciència. Hi participen professors de ciències d’arreu d’Europa que presenten projectes educatius centrats en la tecnologia, la sostenibilitat, l’enginyeria i altres camps relacionats amb l’educació STEAM. L’esdeveniment és una plataforma on els docents poden compartir experiències, idees i eines pedagògiques per fomentar l’aprenentatge de les ciències a l’aula. 

Aquest esdeveniment va ser una oportunitat única per als professors Carles Illarramendi i Imma Abad per connectar amb educadors de tota Europa, compartir coneixements i inspirar-se en noves maneres d’ensenyar ciència. La participació en aquest festival no només reconeix el talent i la dedicació dels alumnes del Cor de Maria, sinó que també els situa com a referents en el camp de l’educació científica a nivell internacional.