El passat dijous 2 de març els i les alumnes de 3r ESO del Col·legi Cor de Maria van realitzar un taller sobre la violència masclista. 

A l’inici del taller, l’alumnat va fer el joc de seguir la mà basat en què un company tenia el rol de mà i la seva parella havia de seguir la mà amb la cara. La mà feia que l’altre company seguís els seus moviments. Amb aquesta activitat van poder comprovar que molta gent acostuma a abusar d’aquest poder que l’altra persona li dona perquè faci el que l’altre vol. Quan una persona feia el rol de la mà, se sentia molt superior i utilitzava l’altra persona. En canvi, quan aquest mateix alumne feia el rol de la cara, se sentia abusat o utilitzat.  

Les conclusions a què van arribar l’alumnat són molt significatives. En la majoria dels casos, ells mateixos afirmaven que en aquesta societat cal aprendre a no abusar quan tenim un poder i revelar-nos quan tenim el rol de cara.  

La segona activitat que van realitzar va ser reproduir una paraula amb el cos i els resultats van ser similars. L’alumnat va deduir que la societat té uns patrons marcats de com han de ser les coses i que no hi ha varietat. Desprès van representar unes activitats o escenes de violència masclista i les van analitzar entre tots.  

Amb tallers com aquest, el Col·legi pretén ajudar l’alumnat a reflexionar sobre la socialització, la sexualitat i els rols de gènere. S’intenta conscienciar als joves de la necessitat d’estar atents a situacions d’abús, de control o de manipulació inadequats sobre les persones. A la vegada, activitats com aquesta permeten la detecció precoç de situacions de violència masclista i models de relació de risc.