La regidora Teresa Rull va poder conèixer de primera mà el projecte ECOPLATE, guanyador del concurs “Ciencia en Acción 

El passat dimarts 10 de gener, Teresa Rull, regidora d’Ensenyament, Política Lingüística i d’Afers Socials va fer una visita al col·legi Cor de Maria. En la seva visita, va poder conèixer de primera mà el projecte “ECOPLATE”, guanyador del 1r premi a la categoria STEAM del concurs nacional “Ciencia en Acción”.  

En el projecte, realitzat per alumnes de 3r d’ESO, van dissenyar un centre comercial sostenible. Segons el seu estudi, és necessari un nou model energètic que sigui sostenible, accessible i just. A nivell mundial ja s’han establert diferents pactes per posar-hi solució: reducció emissions CO2, ODS7… però això no és suficient i cal, a més, noves maneres de gestionar l’energia: renovable, local i autosostenible. Una manera d’aconseguir-ho és aprofitant tota l’energia que es genera i que normalment no s’utilitza i es dissipa cap al medi ambient. Aquest és el concepte d’“Energy Harvesting”.  

A partir d’aquesta premissa i la recerca en els diferents mètodes de realitzar-lo, neix aquest projecte basat en els piezoelèctrics i com podrien ser utilitzats per “recol·lectar energia”. Amb aquesta finalitat, els i les alumnes van dissenyar una rajola que en caminar sobre d’ella genera energia, mitjançant els piezoelèctrics. Aquesta energia podria ser utilitzada per alimentar els sensors d’una Smart City, o en el nostre cas, del centre comercial.  

L’objectiu del projecte es conscienciar dels problemes energètics que tenim, i buscar nous models energètics per fer millor les coses. Des de l’escola, els i les alumnes esperen que la gent a qui presentin el projecte s’adoni que sí és possible fer les coses de manera més sostenible i que la gent adopti actituds com el consum responsable, la cura mediambiental i la valoració positiva del desenvolupament cientificotecnològic sostenible.