Calafell, Altafulla, Montsonís, Terrassa o Corbera d’Ebre són els destins de les excursions realitzades per l’alumnat d’ESO del Col·legi Cor de Maria.
El passat 11 de novembre, tot l’alumnat d’Educació Secundària del Cor de Maria va realitzar diverses sortides temàtiques a diferents llocs de Catalunya. Aquestes sortides estan incloses en la programació del centre i, en aquest sentit, totes elles tenen un interès didàctic i cultural.
Els i les alumnes de 1r d’ESO van fer una visita guiada al poblat ibèric de Calafell i la vil·la romana dels Munts a Altafulla on van poder estudiar de primera mà el món iber i el món romà. La Ciutadella de Calafell està situada a dalt d’un turó, davant dels estanys de la platja de Calafell. Van aprendre que es va establir fa uns 2.500 anys i que ha estat reconstruïda per tal d’oferir una imatge real de com vivien els ibers. En aquest espai, van realitzar unes pràctiques d’arqueologia on van simular una excavació arqueològica. També van visitar la vil·la romana dels Munts, una de les vil·les aristocràtiques més ben conservades. Els i les alumnes descobriren gràcies als propietaris de la Vil·la, Caius i Faustina, que els habitants d’aquesta residència de camp gaudien de la tranquil·litat de la vida rural i de la bellesa de l’entorn, sense deixar de banda el luxe i el refinament.
Els i les alumnes de 2n d’ESO van posar el seu centre d’interès en l’època medieval i visitaren dos castells per treballar i conèixer les condicions de vida en un castell i la seva evolució, canvis i adaptacions al llarg de la història. L’excursió els portà al castell de Montsonís. Es tracta d’un castell situat al nucli de Montsonís, comarca de la Noguera, declarat bé cultural d’interès nacional. És un castell habitat i, per aquest motiu, la bandera segueix onejant a la Torre de l’Homenatge i algunes de les habitacions són d’ús privat. Seguidament, van visitar el castell de les Pallargues, a la comarca de la Segarra. Fou una fortalesa medieval, documentada des del segle XI com a Castellum Espalargi. Actualment és un casal o palau. És un monument històric declarat bé cultural d’interès nacional.
Els i les alumnes de 3r d’ESO van anar a Terrassa on van visitar el Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya a Terrassa. Es tracta d’un museu que mostra l’evolució de la ciència i la tècnica de Catalunya, la seva aplicació industrial i la seva incidència social. El MNACTEC està situat en un edifici modernista de la fàbrica Aymerich, Amat i Jover i presenta diverses exposicions permanents. Els alumnes de 3r van visitar les seves instal·lacions i van realitzar dos tallers: un taller on van fer experiments de reaccions químiques (Tot és química) i un taller basat en l’electricitat i els seus usos (Taller d’electricitat i energia fotovoltaica).
L’alumnat de 4t d’ESO va realitzar una sortida a Corbera d’Ebre on va descobrir i conèixer in situ els espais més importants de la batalla de l’Ebre. Els i les alumnes van poder passejar en silenci i amb les explicacions de les guies acompanyants pels carrers del poble Vell de Corbera, símbol de la barbàrie de la batalla. També visitaren l’espai 115 dies a Corbera d’Ebre (fent referència als dies que durà la batalla). 115 dies és un centre d’interpretació que ofereix una visió del que van suposar els combats a l’estiu de 1938, l’enfrontament més important de la Guerra Civil: la batalla de l’Ebre. Els i les alumnes van observar objectes d’ús quotidià de l’època, projectils, bales o uniformes reals entre d’altres. L’excursió quedà complerta amb la visita a les trinxeres properes al poble de La Fatarella. Els i les alumnes van poder conèixer com era la vida dels soldats a les trinxeres i com l’anomenada lleva del biberó, del xumet o del sac va haver de deixar les seves llars i lluitar en el front de guerra. La sortida serví de reflexió personal i històrica d’un dels esdeveniments que han influït més en la història recent del nostre país. Amb aquestes sortides, tallers i reflexions, el Col·legi pretén acostar els alumnes al món del passat, del present i del futur amb activitats enriquidores, culturals, de reflexió i de convivència. Cal dir que tot l’alumnat va valorar molt positivament cada sortida i ja espera la del proper trimestre.