Els i les alumnes de 3r d’ESO del Col·legi Cor de Maria de Valls Lucia Abril, Jana Besora, Carla Casado, Ian Ciurana, José Valentin Dendrino, Carla Garcés, David Martínez, Judit Muñoz i Jan Sancho, amb l’acompanyament de la professora Imma Abad van rebre el passat diumenge 10 d’octubre el 1r premi en la modalitat STEM en el concurs internacional Ciencia en Acción que, en la seva XXIII edició, va tenir lloc els dies 8, 9 i 10 d’octubre a Viladecans.

Ciencia en Acción és un concurs internacional iniciativa del Consell Superior de Recerques Científiques, la Reial Societat Espanyola de Física, de Química, d’Astronomia i la Societat Geològica d’Espanya. El concurs va dirigit a estudiants, professors, investigadors i divulgadors de la comunitat científica, en qualsevol de les seves disciplines. El seu principal objectiu és presentar la ciència d’una manera atractiva i motivadora de manera que els joves i el públic s’hi interessin. Al llarg del concurs, l’alumnat va poder gaudir atenent les conferències, observant i participant en la fira.

Volent donar resposta al repte sobre l’ús i abús de les fonts d’energia fòssil, un grup d’alumnes de 3r d’ESO del Col·legi Cor de Maria es va plantejar desenvolupar un projecte amb l’objectiu d’obtenir energia elèctrica a partir de la força motriu de les persones. Després d’hores de treball i recerca van realitzar el projecte anomenat “ECOPLATE: cap a un nou model energètic”. La finalitat del treball és estudiar com obtenir energia a l’entrada de centres comercials o altres grans superfícies mitjançant unes plaques que transformin les trepitjades dels vianants en energia elèctrica utilitzant l’efecte piezoelèctric. El seu estudi va concloure que la quantitat d’energia que es genera és encara força escassa, però pot ser suficient per alimentar els sensors necessaris per poder implementar projectes de Smart Cities de forma energèticament eficient.

L’objectiu principal del projecte d’aquest grup d’alumnes del Cor de Maria és la conscienciació de la necessitat d’un nou model energètic ja que l’ús i abús de les fonts d’energia fòssil actuals generen una contaminació atmosfèrica i contribueixen al canvi climàtic. Així doncs, els destinataris directes d’aquest projecte és la ciutadania en general, i més concretament la nostra comunitat educativa i la nostra població a nivell local.