La Fundació Educativa Cor de Maria va inaugurar la seva Aula Hipàtia a Valls, dins del programa Reinvent the Classroom, en col·laboració amb HP Educació, el Grup AE i SEMIC.

Imma Abad directora del Cor de Maria de Valls

L’acte va comptar amb la participació de la Sra. Dolors Farré, alcaldessa de Valls; la sotsdirectora general de Cultura Digital, la Sra. Ana Albalat; el diputat de Centres d’Ensenyament de la Diputació de Tarragona, el Sr. Jordi Cartanyà; la regidora d’Educació de Valls, Sra. Teresa Rull; el responsable d’HP Educació, Sr. Carlos Alonso; l’exconsellera d’Ensenyament de la Generalitat, Irene Rigau i l’equip directiu de la Fundació Cor de Maria, entre ells el Director General de la Fundació Educativa Cor de Maria, Sr. Nemesio Rocamora i Vicario.

La inauguració va arrencar amb la benvinguda de la Directora Pedagògica del Centre, Imma Abad Nebot. “Què és una idea si es queda en idea? Prova. Experimenta. I torna a fer-ho. Equivoca’t. Intenta-ho de nou. Canvia el món” . Amb aquesta frase de Simon Sinek que decora una de les parets d’Hipàtia, la Directora va explicar que la Fundació Cor de Maria consta de 9 escoles concertades que situen els alumnes en el centre de l’aprenentatge, amb un equip docent preparat i un projecte educatiu pensat perquè creixin feliços. “Ens complau donar-vos la benvinguda a l’Aula Hipàtia, un lloc on la tecnologia, la pedagogia i la funcionalitat dels espais es fusionen per formar els alumnes d’avui i els professionals de demà”, va afegir.

Els alumnes de primer d’ESO presenten l’aula hipàtia

Cor de Maria Valls és un dels centres pioners seleccionats pel programa STEAMCat de la Generalitat de Catalunya. L’Aula Hipàtia s’emmarca dins de la missió de Cor de Maria d’impulsar l’Educació Digital i potenciar l’interès de l’alumnat per les matèries STEAM basat en un model d’aprenentatge actiu on els alumnes pensen, dissenyen, creen i comparteixen.

A través de l’Aula Hipàtia, Cor de Maria se suma als més de cent llocs de tot el món del programa “Reinvent the Classroom”. Es tracta d’una xarxa d’escoles que investiguen noves tècniques d’aprenentatge amb l’objectiu de formar el seu alumnat per a ser ciutadans d’un món en constant evolució.

Jordi Cartanyà diputat de Centres d’Ensenyament de la Diputació de Tarragona

Com apunten diversos informes, en la següent dècada, el 65% dels estudiants de primària faran treballs encara per inventar. S’estima que entre el 2017 i el 2025 s’hauran generat més de 7 milions de llocs de treball relacionats amb el sector STEAM . Actualment, el 33% d’aquests treballs no estan sent cobert. I la bretxa no s’estrenyerà sense fomentar les competències que demanda la Indústria 4.0. Concretament, el 2030, faltarà encara el 16% de personal especialitzat.

Anna Albalat sotsdirectora general d’Innovació i Cultura Digital de la Generalitat

En aquest context, el propi World Economic Fòrum: Schools of the Future assenyala en el seu informe la necessitat de fomentar les competències necessàries a través de pilars com la innovació i la creativitat, integrar la tecnologia, adaptar l’aprenentatge personalitzat al ritme de cada estudiant, dur a terme l’aprenentatge col·laboratiu i basat en resolució de problemes i desenvolupar en els estudiants l’afany de continuar aprenent durant tota la vida.

Durant l’acte, el diputat de Centres d’Ensenyament de la Diputació de Tarragona Jordi Cartanyà es va interessar pels innovadors treballs que els alumnes de Cor de Maria Valls estan duent a terme a l’Aula inaugurada ahir, i va apreciar la frase que llueix una de les parets de la científica i pensadora Ainissa Ramírez: “La creativitat és la salsa secreta de la ciència, la tecnologia, l’enginyeria i les matemàtiques”. Cartanyà va subratllar que: “Per fomentar les habilitats STEAM és fonamental incorporar recursos i metodologies que facin més atractives aquestes matèries. Aquest és l’objectiu del pla a 3 anys STEAMCat que hem impulsat en el Departament d’Educació, de la qual forma part Cor de Maria Valls”.

Carlos Alonso responsable d’HP educació

Per part seva, la Sotsdirectora General d’Innovació i Cultura Digital de la Generalitat Ana Albalat va lloar l’innovador projecte del Cor de Maria Valls i va apuntar que està alineat amb el Pla d’Educació Digital 2020-2025 del Departament d’Educació de la Generalitat per situar Catalunya com a país capdavanter en l’ús educatiu de la tecnologia amb el desenvolupament de la competència digital.

Nemesio Rocamora director general de la Fundació Cor de Maria

Com va afegir el Director General de la Fundació Cor de Maria Nemesio Rocamora i Vicari, per assegurar l’èxit de l’Aula Hipàtia, al Cor de Maria han prioritzat la formació dels mestres i professors, de la mà de la consultora educativa Grup AE. “Només facilitant la integració de la tecnologia amb la innovació pedagògica i aprofitant un espai flexible i versàtil, podem aconseguir el nostre objectiu”, va concloure el Director.

Dolors Farré Alcaldessa de Valls

L’alcaldessa de Valls, Dolors Farré, ha destacat el caràcter pioner de la iniciativa, tot assenyalant que “avui a Valls, al col·legi Cor de Maria, es construeix futur”. “Estic convençuda que en el futur les aules de les nostres escoles s’assemblaran molt a aquesta i s’inspiraran en un model d’ensenyament obert i flexible, que forma en les competències del segle XXI i sobretot que educa els alumnes en l’autonomia i la creativitat, que els ensenya i motiva a pensar, crear, experimentar i compartir”. En aquest sentit, l’alcaldessa ha afegit que el nou equipament és tot un èxit per la ciutat i ha felicitat a tota la comunitat educativa de l’escola pel nou projecte.

“Les aules que es creen en els centres seleccionats al programa Reinvent the Classroom barregen el poder de les tecnologies educatives i mètodes d’ensenyament innovadors per revolucionar l’educació, creant un ambients d’aprenentatge adaptatiu i immersiu que dinamitza per igual tant al professor com a l’estudiant“, va comentar Carlos Alonso, responsable del negoci d’Educació d’HP Inc. Espanya.

Foto amb les autoritats

L’Aula Hipàtia està equipada amb ordinadors HP ProBook x360 11 i HP ProBook x360 440 amb el llapis actiu HP. L’ordinador All-in-One Sprout Pro by HP G2 que integra un PC, un projector, càmeres d’alta resolució, estoreta tàctil i capacitats de captura en 2D i 3D. L’HP Shareboard, per retransmetre en directe el contingut de la pissarra, un set de Realitat Virtual amb l’equip Z1 i les Ulleres VR1000, l’equip de gestió de l’aula HP Elit Slice G2 amb Intel Unite, un carro de càrrega per als portàtils Multiclass Cart, la pantalla interactiva SMART Board MCD65, una impressora 3D TUM-Voladd Colido, les llicències de Intune i de Microsoft Office 365. Tot això acompanyat d’una especial decoració de l’aula gràcies a la impressió amb tecnologia Làtex d’HP i la Suite Microsoft Office 365 com a entorn de col·laboració. I cal fer constar que en el disseny de l’aula s’han prioritzat criteris de sostenibilitat; per aquest motiu, l’aula incorpora tubs de llum natural sincronitzats amb els llums led de l’aula, que disposen també d’un sistema de graduació i aïllament acústic i tèrmic de l’entorn utilitzant plaques de sostre de fibres de fusta d’avet i un terra que s’adapta perfectament al propòsit.

Foto dels professors amb Irene Rigau

El projecte, implementat a nivell mundial per Learning Studios, compta amb el suport local de Grup Advanced Education, sota el programa HP/Intel Ambassadors. Format per docents i professionals de l’educació que tenen com a objectiu donar vida pedagògica a les aules reinventades. Analitzant, formant i acompanyant en tot el procés d’implantació i convertint l’espai en un veritable motor de canvi metodològic en el centre.

Grup impulsor STEAMcat del Cor de Maria amb la impulsora del projecte Ana Albalat i l’embaixador Steam Enric Bolaño 

Programa Reinvent the Classroom

http://www.cordemariavalls.cat/visor360aulahipatia/cor de maria valls amb projectes.html
www.cordemariavalls.cat/visor360aulahipatia/cor de maria valls sense projectes.html

Reinvent the Classroom és fruit de la col·laboració entre HP i Microsoft per a inspirar la innovació en l’ensenyament i les experiències d’aprenentatge de nova generació potenciat per Windows 10 i solucions d’HP. Reinvent the Classroom s’ha implantat ja en més de 100 centres educatius de tot el món per donar suport a l’aprenentatge mixt avançat, la col·laboració internacional i el moviment maker en educació. Amb eines com Microsoft Office 365 i HP Adaptive Learning, aquests centres d’ensenyament ajudaran a donar forma al futur de l’aprenentatge.