L’Arnau Nadal del Cor de Maria assisteix i participa a la 1a Cimera Catalana d’Acció climàtica a Barcelona amb el ferm compromís de treballar per un futur sostenible.
Un grup d 25 joves han elaborat un manifest i han escollit dos representants de la “cimera jove”, l’Helena i l’Orla, que han estat els encarregats de llegir un manifest de defensa del clima que han elaborat en el marc de les @EscolesXESC i del debat previ que han fet abans de la Cimera.
Durant els treballs previs l’Hble. Sr. Damià Calvet, conseller de Territori i Sostenibilitat i la Sra. Marta Subirà, secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat van estar reunits amb tot el grup d’alumnes.
Abans d’inciar-se l’acte oficial els alumnes van poder parlar amb el M. Hble. Sr. Joaquim Torra, president de la Generalitat de Catalunya.
Els i les joves han explicat els seus compromisos i propostes per lluitar contra l’emergència climàtica.
La Cimera vol ser un punt de trobada per acordar un full de ruta, a curt i mig termini, que permeti afrontar les polítiques de mitigació i d’adaptació al canvi climàtic, amb compromisos no només del Govern sinó també de tots els agents implicats.
La Cimera és una de les mesures que va aprovar el passat mes de setembre per fer front a l’emergència climàtica. Cal recordar que el passat 14 de maig de 2019, el Govern de Catalunya va declarar formalment l’emergència climàtica.
Cal tenir present que en els últims anys, la temperatura del país ha augmentat 1 grau cada 40 anys. Les precipitacions s’han vist disminuïdes un 1,4% per dècada, sent encara més accentuat durant els mesos d’estiu notant una disminució del 5% durant el mateix període. Com a conseqüència d’aquest augment de temperatura, els casquets polars pateixen un desglaç que estem notant a les nostres costes, amb un augment del nivell del mar de 3,3 cm cada 10 anys.
Centrant-nos en les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle, Catalunya emet 45 milions de tones de CO2 equivalent, aproximadament, a un 1% de totes les emissions generades per Europa. Catalunya ha aconseguit reduir un 23% les seves emissions respecte el 2005, quan es van començar a prendre mesures de reducció d’emissions, però tot això no és suficient. Tenim el repte de disminuir encara més l’emissió de gasos d’efecte hivernacle a l’atmosfera, i frenar aquest augment de temperatura.
Catalunya, en consonància amb la Unió Europea i altres societats del món, ha declarat l’emergència climàtica. Amb aquesta decisió, es manifesta la plena consciència del greu risc que comporta l’escalfament global, de la necessitat d’introduir significatives modificacions al nostre model socioeconòmic i de la urgència que les decisions crítiques s’adoptin de manera eficaç dins del decenni que encetem.
Aquests són els compromisos generals de la 1a Cimera Catalana d’Acció Climàtica, als quals es poden adherir les empreses, organitzacions, institucions… També hi ha compromisos sectorials #AccióClimàticaCat