Benvolguda comunitat educativa, 

Davant els darrers esdeveniments que viu actualment la societat catalana, les escoles de la Fundació Educativa Cor de Maria ens hem adherit al manifest emès per la Fundació FundiPau, que els adjuntem.  

Atentament,

L’Equip Directiu de Titularitat

Declaració de FundiPau davant la imminent sentència del Tribunal Suprem i la situació política actual

Davant de la situació que viu el nostre país, davant de la imminent publicació de la sentència contra els polítics i activistes independentistes, davant del clima de crispació política, agreujat per una campanya electoral iniciada abans d’hora, davant del disgust i malestar d’una bona part de la ciutadania; exercint la nostra responsabilitat com a entitat que vol estar al servei de la societat i de la pau, fem la següent declaració.

Constatem que:

1) En el nostre país conviuen des de sempre diferents sentiments de pertinença i diferents projectes polítics i socials, tots ells legítims i respectables. Una societat democràtica els ha d’acollir i protegir.

2) Les tensions no vénen mai d’aquestes diferències, ni de la necessària disputa política entre elles, sinó del bloqueig, sostingut durant anys, a qualsevol forma de donar-hi encaix o de resoldre-les per una via democràtica.

3) La polarització de les posicions i la crispació són amenaces a la convivència present i futura, dificulten el diàleg i allunyen els escenaris de possibles solucions.

4) La llibertat d’expressió i d’associació, el dret a la protesta i a la mobilització popular pacífica són inqüestionables i no poden ser criminalitzades amb el pretext de la seguretat.

5) S’ha fet i s’està fent un abús irresponsable del llenguatge. Des de diferents posicions, en un intent de desqualificar l’adversari, s’han banalitzat paraules com feixisme, traïció o cop d’estat. Des dels discursos polítics, jurídics i des d’alguns mitjans de comunicació s’han introduït termes com tumult, violència, sedició, rebel·lió i, darrerament, terrorisme, amb la intenció de penalitzar judicialment aquestes protestes. Això no fa sinó desinformar i augmentar les pors i les tensions.

6) La repressió no resol el problema, sinó que l’enquista i l’agreuja, a risc de portar-lo a límits perillosos i incontrolats. En aquest sentit, les sentències seran viscudes per bona part de la ciutadania com un càstig sever i dissuasiu, extensible als milions de persones que van donar suport a les mobilitzacions,sempre pacífiques i noviolentes, en favor del dret a l’autodeterminació, que van culminar la tardor del 2017.

7) La falta de governabilitat responsable i de propostes polítiques que aportin horitzons de solucions creïbles i satisfactòries generen frustració, cansament i desànim.

Davant d’aquesta situació, manifestem, abans que res, la nostra solidaritat i suport a aquelles persones que pateixen en la pròpia pell les conseqüències doloroses d’aquest conflicte, en presó o a l’exili, i a les seves famílies.

I proposem a dirigents polítics i socials i a tota la ciutadania, guiar-se en les seves paraules i accions futures pels criteris de la Cultura de Pau i la Noviolència que aquí expressem.

1) La veritat. No es pot construir res a partir de la falsedat. Sabem que la veritat completa no la té ningú. Això ens obliga a posar la “nostra veritat” en dubte, a obrir-la a altres veritats, amb honestedat, equanimitat i autocrítica, però, sobretot i abans que res, a renunciar a la mentida intencionada i volguda com a arma propagandística. Malauradament massa vegades hem vist “construir relats”, sense cap interès per descobrir més veritat.

Cridem els nostres conciutadans i conciutadanes a ser, com deia Gandhi, buscadores infatigables de la veritat.

2) La justícia. No hi ha justícia sense veritat. La Justícia no és venjança, ni un càstig. La justícia no és la imposició de la força d’uns contra els altres. La justícia busca el bé per a totes les parts.

Cridem els nostres conciutadans i conciutadanes a exigir justícia i a ser justes.

3) El respecte. Tots els éssers humans tenen la mateixa dignitat i han de ser respectats en tots els seus drets. Així ho proclama la Declaració Universal dels Drets Humans, en un ampli consens assolit per les diferents tradicions culturals, humanístiques, religioses i ètiques. Cal aprendre a mantenir això, que ja és complicat a vegades amb les amistats, també amb els adversaris, especialment quan amb les seves accions ens ho posen més difícil.

Convé entendre que el respecte per les persones no implica respectar els seus actes si aquests són clarament injustos, abusius o no respecten altres persones. Combatre la injustícia i l’abús mantenint el respecte a la persona és l’essència de la noviolència.

Cridem els nostres conciutadans i conciutadanes a alliberar-se de l’odi, a respectar l’adversari i a combatre els actes o propòsits injustos.

4) La fi no justifica els mitjans, més aviat un mitjà cruel o pervers espatlla, perverteix i deslegitima la finalitat més noble. Els mitjans contenen la llavor de l’objectiu que assoliran. Per això, qui pretén la justícia l’ha de cercar amb mitjans justos i respectuosos.

Cridem els nostres conciutadans i conciutadanes a rebutjar l’ús de la violència, ja que és incompatible amb el respecte, la justícia i la veritat.

5) La força de la lluita noviolenta. La conseqüència de tot l’anterior no és en cap cas la passivitat o la rendició, ben al contrari, armats interiorment amb la força de la veritat, la justícia i el respecte, podrem adoptar les eines de la lluita noviolenta, més radical i més eficaç que cap altra, en defensa de qualsevol projecte o causa justa.

Cridem, finalment, als nostres dirigents polítics i socials i a tota la ciutadania, a lluitar per la veritat, la justícia i el respecte, de forma activa i cívica, sempre amb les eines de la democràcia i de la lluita noviolenta, i a convertir-se, així, en Constructores de Pau, una pau que ha de saber conviure amb el conflicte i transformar- lo de forma constructiva.

Barcelona, 9 d’octubre de 2019

Declaració de Fundipau