El passat dimarts els agents rurals van realitzar una xerrada als alumnes de 5è de primària del Col·legi Cor de Maria per explicar-los l’important paper que juguen les orenetes en l’ecosistema urbà. Aquesta xerrada permet als alumnes conèixer tot un munt de singularitats d’aquests ocells que ens arriben cada primavera. Els alumnes del Cor de Maria van aprofitar per fer un bon grapat de preguntes que els agents rurals els van respondre de manera àmplia.

DSCN4588 DSCN4589 DSCN4591

Una vegada realitzada la sessió teòrica es passà a la tasca que l’escola ja porta fent els darrers anys: elaborar un cens de nius d’orenetes. Aquest cens permet conèixer com evoluciona la població d’orenetes a la nostra ciutat.

Durant el mes de maig els alumnes de 5è i 6è de primària del Cor de Maria realitzen el cens de nius d’oreneta cuablanca a Valls. Totes aquestes dades són introduïdes a la web de l’institut català d’ornitologia per fer-les públiques i perquè es puguin realitzar diferents estudis sobre l’evolució d’aquesta espècie. Veure: http://www.orenetes.cat/veure-dades/

Les primeres orenetes cuablanca “Delichon urbicum” d’aquest any es van detectar el 26 de febrer de 2017 (5 orenetes cuablanca) als nius que hi ha al Cor de Maria.

Com a curiositat, des del 2014, l’arribada de les primeres orenetes a Valls s’ha registrat cada any al mateix niu del Cor de Maria. L’arribada de l’oreneta cuablanca es va detectar en anys anterior al Cor de Maria els dies: 11 de març de 2016, 20 de març de 2015, el 17 de març de 2014.

Les orenetes necessiten temperatures càlides per poder sobreviure i trobar insectes per alimentar-se, per això marxen a zones més temperades durant l’hivern.

Conèixer aquestes dades és molt important, ja que amb aquestes dades que el Cor de Maria aporta, el portal “EuroBird Portal“ realitza un estudi on relaciona l’oreneta cuablanca amb la temperatura. A mesura que la temperatura a Europa augmenta, la quantitat d’orenetes observades es fa més gran.

A Portugal i Catalunya són els primers llocs on s’observen orenetes, cap al mes de febrer es fan les primeres observacions. A mitjans de març, consten observacions a tota la costa mediterrània. A principis d’abril, les orenetes ja arriben a Anglaterra i Alemanya. A mitjans de maig, a tot el sud de la península escandinava es registren observacions d’oreneta. El màxim s’assoleix al mes de juliol, quan les orenetes arriben fins al nord de la península escandinava. A partir de l’agost, les orenetes comencen a baixar un altre cop, abandonant Catalunya a finals d’octubre.

 

DSCN4593 DSCN4594 DSCN4595 DSCN4604 DSCN4607 DSCN4608 DSCN4609 DSCN4614 DSCN4618 DSCN4620 DSCN4623 DSCN4626
DSCN4630

 

Maig de 2016. Mapa evolutiu de densitats de nius d’oreneta cuablanca període 2014-2016

mapa densitat orenetes Valls 2016 cor de maria valls b

Clica per veure l’evolució dels últims tres anys

DSCN4919

IMG_9571 IMG_9576
IMG_9572 IMG_9573 IMG_9574 IMG_9575