Primeres orenetes cuablanca “Delichon urbicum” de la temporada a Valls el 26 de febrer de 2017 (5 orenetes cuablanca)

Les orenetes necessiten temperatures càlides per poder sobreviure i trobar insectes per alimentar-se, per això marxen a zones més temperades durant l’hivern.

Com a curiositat des del 2014  l’arribada de les primeres orenetes a Valls s’ha registrat cada any al mateix niu del Cor de Maria. L’arribada de l’oreneta cuablanca es va detectar en anys anterior al Cor deMaria els dies: 11 de març de 2016, 20 de març de 2015, el 17 de març de 2014.

Conèixer aquestes dades són importants. Amb aquestes dades, que nosaltres aportem, el portal  EuroBird Portal realitza un estudi on relaciona l’oreneta cuablanca amb la temperatura. A mesura que la temperatura a Europa augmenta, la quantitat d’orenetes observades es fa més gran.

A Portugal i Catalunya són els primers llocs on s’observen orenetes, cap al mes de febrer es fan les primeres observacions. A mitjans de març, consten observacions a tota la costa mediterrània. A principis d’abril les orenetes ja arriben a Anglaterra i Alemanya. A mitjans de maig, a tot el sud de la península escandinava es registren observacions d’oreneta. El màxim s’assoleix al mes de juliol, quan les orenetes arriben fins al nord de la península escandinava. A partir de l’agost, les orenetes comencen a baixar un altre cop, abandonant Catalunya a finals d’octubre.

El proper mes de maig alumnes de 5è i 6è de primària realitzaran el cens de nius d’oreneta cuablanca a Valls. Les dades obtingudes es posaran a disposició del públic en general i als estudiosos del tema a través del portal orenetes.cat de l’institut Català d’Ornitologia