Els alumnes de 5è de primària han inciat el recompte de nius d’orenetes a la ciutat de Valls.
Durant aquest mes de maig els alumnes de 6è de primària també participaran en la recerca de nius.
Aquest serà el segon any que es fa aquest aquest recompte. Amb les dades obtingudes es podrà saber quina evolució o tendència tenen els nius d’orenetes a la nostra ciutat.
Volem agrair al Francesc Mitjans i al Xavi Tanco del Cos d’agents rurals per la xerrada previa, per l’activitat que hem realitzat fora de l’escola i per totes aquelles preguntes i dubtes que ens han contestat.
Aquest any (2015) a l’escola hem detectat l’arribada de les primeres orenetes el 20 de març (http://www.cordemariavalls.cat/?p=1036) . L’arribada de la migració de primavera les orenetes venen de l’Àfrica i poden arribar a recórrer 12.000 km!!!!
Els agents rurals ensenyen a distingir diferents espècies com: L’oreneta vulgar, l’oreneta cuablanca, el falciot i el ballester.
L’estudi a la nostra ciutat es centra en l’oreneta cuablanca.
Realitzem el treball de camp fora de l’escola.
Les orenetes arriba a capturar més de 2.500 insectes cada dia. Es calcula que per tots els dies que es troben a la nostra latitud en una temporada cada parella d’orenetes consumeix 500.000 mosquits
L’estudi el realitzem deles nius d’oreneta cuablanca. Acostumen a viure en colònies. Els nius estan fets amb boletes de fang i saliva i estan tancats amb una petita obertura. Aquests nius es troben resguardats de l’aigua a fi que no desfaci el fang sota teulades o balcons.
L’any 2014 es va fer el cens de tot Valls dels nius d’oreneta cuablanca, amb la participació dels alumnes del Cor de Maria.
On es van obtenir les dades següents:
Nombre total de nius: 827
Ocupats per l’oreneta: 654
Trencats/Restes: 120
En construcció: 46
Més informació a: http://www.cordemariavalls.cat/nius/
Aquestes dades i mapes estan disponibles a la web de l’Institut Català d’ornitologia (ICO) dins el projecte orenetes